histats.com

Recipe: Perfect Tumis Laksa Ganu

Tumis Laksa Ganu.

Tumis Laksa Ganu You can cook Tumis Laksa Ganu using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Tumis Laksa Ganu

  1. It's 1/2 of biji bawang besar (di tumbuk)*.
  2. It's 2 of biji bawang putih (di tumbuk)*.
  3. It's 1 of sudu kecil lada hitam (di tumbuk. Nak pedas boleh lebihkan) *.
  4. Prepare Sedikit of ikan bilis (basuh dan di tumbuk)*.
  5. Prepare of Segenggam mee kuning. (basuh dan rendam sekejap).
  6. You need 5 of ekor udang sederhana besar (boleh letak sotong juga).
  7. You need 5 of biji bebola ayam/daging (di potong 4).
  8. It's Sedikit of sawi dan lobak merah.
  9. Prepare Sedikit of budu (tak letak pun takpe).
  10. Prepare of Garam secukup rasa.
  11. You need Sedikit of minyak untuk menumis.
  12. Prepare Sedikit of potongan cili merah untuk hiasan.

Tumis Laksa Ganu instructions

  1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih dulu. Tak perlu lumat sangat..
  2. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi. Akhir sekali masukkan lada hitam dan tumbuk kasar sahaja..
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan tumbuk tadi sehingga naik bau..
  4. Masukkan bebola ayam/daging dan biarkan sebentar sehingga masak. Nak letak isi ayam/daging pun boleh..
  5. Masukkan mee kuning tadi dan kacau hingga mee lembut..
  6. Masukkan sawi atau lobak merah dan kacau. Kemudian masukkan udang atau sotong dan biarkan sehingga masak..
  7. Akhir sekali masukkan sedikit budu dan perasakan dengan garam. Hiaskan dengan potongan cili merah. Siappp! Boleh di makan begitu sahaja atau bersama2 nasi putih dan telur dadar..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Tumis Laksa Ganu"

Post a Comment