Recipe: Perfect Tumis Laksa Ganu
Tumis Laksa Ganu.
You can cook Tumis Laksa Ganu using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Tumis Laksa Ganu
- It's 1/2 of biji bawang besar (di tumbuk)*.
- It's 2 of biji bawang putih (di tumbuk)*.
- It's 1 of sudu kecil lada hitam (di tumbuk. Nak pedas boleh lebihkan) *.
- Prepare Sedikit of ikan bilis (basuh dan di tumbuk)*.
- Prepare of Segenggam mee kuning. (basuh dan rendam sekejap).
- You need 5 of ekor udang sederhana besar (boleh letak sotong juga).
- You need 5 of biji bebola ayam/daging (di potong 4).
- It's Sedikit of sawi dan lobak merah.
- Prepare Sedikit of budu (tak letak pun takpe).
- Prepare of Garam secukup rasa.
- You need Sedikit of minyak untuk menumis.
- Prepare Sedikit of potongan cili merah untuk hiasan.
Tumis Laksa Ganu instructions
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih dulu. Tak perlu lumat sangat..
- Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi. Akhir sekali masukkan lada hitam dan tumbuk kasar sahaja..
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan tumbuk tadi sehingga naik bau..
- Masukkan bebola ayam/daging dan biarkan sebentar sehingga masak. Nak letak isi ayam/daging pun boleh..
- Masukkan mee kuning tadi dan kacau hingga mee lembut..
- Masukkan sawi atau lobak merah dan kacau. Kemudian masukkan udang atau sotong dan biarkan sehingga masak..
- Akhir sekali masukkan sedikit budu dan perasakan dengan garam. Hiaskan dengan potongan cili merah. Siappp! Boleh di makan begitu sahaja atau bersama2 nasi putih dan telur dadar..
0 Response to "Recipe: Perfect Tumis Laksa Ganu"
Post a Comment