histats.com

Recipe: Perfect Apam balik mudah

Apam balik mudah. Apam balik (lit. 'turnover pancake'), also known as terang bulan (lit. 'bright moon'), martabak manis (lit. 'sweet martabak') or mnjingu (Chinese: ). Dengan resepi ini anda boleh membuat apam balik homemade yang bahkan lebih sedap daripada yang dijual. Assalammualaikum, Teringat masa arwah ayah masih hidup.

Apam balik mudah Time teringin pulak mencarik tak jumpa. Kalau rindu nak makan apam balik macam kat pasar malam, boleh ikut resepi dari Eniza M. Nak buat apam balik ni yang penting ialah adunan tepung dan bahan tabur 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts. You can cook Apam balik mudah using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Apam balik mudah

  1. Prepare of Bahan inti.
  2. It's 200 g of kacang tanah.
  3. You need 100 g of gula.
  4. Prepare of minyak untuk menggoreng kacang.
  5. It's of Bahan Kulit.
  6. You need 2 cawan of tepung gandum.
  7. You need 1/2 cawan of gula.
  8. It's 1/2 of sudu kecil baking powder.
  9. Prepare 1/2 of sudu kecil baking soda.
  10. Prepare 1/2 of sudu kecil garam.
  11. It's 1 of biji telur.
  12. Prepare 1 1/4 cawan of air.
  13. It's 2 of senduk minyak masak.
  14. Prepare sedikit of pewarna kuning.

This soft pancake which is usually made to order has a thick surface with thin and crispy side. Apam Balik is Malaysia's version of a pancake. Apam Balik has many names across the Southeast Asian region as a result of the Chinese Hokkien Migration. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula.

Apam balik mudah step by step

  1. Buat inti dulu ok. Goreng kacang tanah hingga masak. Tos dan buang minyak guna tisu dapur. Kemudian kisar kacang separa hancur. Ketepikan. Gula jangan buat apa-apa. Guna macam tu je nanti..
  2. Campur semua bahan untuk kulit dia. Blend selama 1-2 minit. Sebelum blend tu gaul dulu sikit-sikit bagi blender korang tak stuck ok hehe..
  3. Panaskan kuali korang. Kuali guna yang non stick pan lagi cantik luar dia. Kalau takde, pakai je la apa yang ada. Ira pakai kuali kecik, kuali legend mama hehehe. Letak majerin sikit untuk tak bagi adunan tak melekat dekat kuali. Letak dalam 2 senduk ye. Kalau nipis sangat nanti tak terasa kegebuan adunan ni ..
  4. Lepastu terus taburkan gula. Taburlah banyak mana kita suka. Ira tak suka manis sangat jadi Ira tabur sikit-sikit je. Kemudian tabur kacang blend tadi. Biarkan sampai keluar lubang-lubang 'jerawat' kat permukaan adunan. Tu tanda dah nak masak. Tunggu lagi sekejap sampai nampak gula tu mencair..
  5. Lepastu terus lipat dan angkat. Siap dah. Senang kan?.
  6. Ni la hasilnya. Seronok betul mama babah, suami dan anak Ira makan ni. Sedap sungguh! Siap bagi dekat embah dan acik rumah sebelah hehehe. Selamat mencuba adik akak semua! .

Memang favourite satu keluarga la apam balik. Tapi kalau siapa perasan apam balik ada yang Tidak hanya memudahkan ibu, malah membantu wanita bekerja memilih dengan mudah menu yang. Apam Balik is a Malaysian version of a pancake. Apam Balik is an Asian peanut pancake made with flour, milk, baking powder, bicarbonate soda, sugar, eggs, butter or margarine. How To Make Crispy Apam Balik That's Just Like The Pasar Malam Ones.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Apam balik mudah"

Post a Comment