How to Prepare Delicious Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam
Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam.
You can have Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam using 19 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam
- Prepare 2 of ekor ikan selar saiz besar.
- It's 1 of biji bawang merah saiz besar dihiris.
- Prepare 2 ulas of bawang putih diketuk.
- Prepare 3 of inci halia hiris memanjang.
- You need 1 of genggam asam jawa,bancuh dengan 1 cawan air.
- It's 1 gelas of air.
- Prepare 1 sudu makan of cuka.
- You need 1 sudu makan of kicap.
- Prepare 1/2 sudu teh of serbuk kunyit.
- It's 1/2 cawan of minyak untuk menumis.
- It's 1 sudu teh of garam.
- You need 1 sudu teh of gula.
- Prepare 1 sudu teh of biji sawi.
- Prepare of Bahan hiasan.
- Prepare 1 of biji tomato belah 4(saya tidak letak tomato).
- It's 1 of biji bawang merah besar hiris.
- Prepare 4 of biji cili padi.
- You need 2 batang of cili merah hiris serong.
- You need 4 batang of daun sup hiris kasar.
Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam step by step
- Perap ikan seketika dengan serbuk kunyit, garam dan air kemudian goreng..
- Hiris bahan bahan seperti dalam gambar.
- Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih,dan halia, masak hingga bahan bahan ini layu.Kemudian masukkan air asam jawa dan 1 gelas air,kacau sebati, jika suka kuah lebih bole tambah air jika suka, bagi saya resepi ini sedap jika kuahnya tidak terlalu banyak..
- Masukkan, kunyit,garam gula dan biji sawi, kacau sebati.
- Masukkan cuka, dan kicap, biarkan mendidih selama 5minit.
- Masukkan bahan hiasan diikuti ikan, didihkan selama 3minit.
- Ikan masak air asam siap untuk dihidang.
0 Response to "How to Prepare Delicious Ikan Masak Asam/Cuka/ Rendang Asam"
Post a Comment