histats.com

Recipe: Appetizing Nasi Lemak Pandan

Nasi Lemak Pandan.

Nasi Lemak Pandan You can cook Nasi Lemak Pandan using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Nasi Lemak Pandan

  1. It's of Nasi Lemak Pandan.
  2. You need 3 cawan of beras.
  3. You need 1 cawan of air daun pandan.
  4. It's 1 cawan of santan.
  5. You need 1 1/2 cawan of air biasa.
  6. You need 3 ulas of bawang merah.
  7. Prepare 1 of inci halia.
  8. You need 1 batang of serai (diketuk).
  9. Prepare 1 of sudu kecil garam.
  10. Prepare of Sambal.
  11. It's 15 of tangkai cili kering.
  12. You need 2 of labu bawang besar.
  13. You need 1 ulas of bawang putih.
  14. It's 1 of inci belacan.
  15. Prepare 1 cawan of air.
  16. It's 1 of senduk besar minyak masak.
  17. You need 1 of sudu kecil garam.
  18. It's 1 of sudu besar gula.
  19. You need 2 keping of asam keping.
  20. You need of Bahan Lain.
  21. Prepare 1 cawan of Ikan bilis goreng.
  22. You need 1 cawan of Kacang tanah goreng.
  23. Prepare 1 of biji Timun.

Nasi Lemak Pandan step by step

  1. Cuci beras dan masukkan je dalam rice cooker. Masukkan air pandan, air biasa, santan, bawang merah, garam, halia dan serai..
  2. Kacau dan ON suis rice cooker. Masak seperti biasa. Setelah nasi masak, kacau. Biarkan nasi dalam rice cooker. Bila nak dihidangkan baru masukkan ke dalam bekas..
  3. Potong dan rendam cili kering dengan air panas. Setelah cili kering lembut masukkan ke dalam pengisar bersama bawang besar, bawang putih, belacan, 2 sudu minyak masak dan satu cawan air. Kisar hingga halus..
  4. Panaskan kuali. Tumis cili dan masak hingga pecah minyak. Sekurang-kurangnya 20 minit. Lebih lama lebih sedap. Masukkan garam, gula dan asam keping. Tips: Kalau nak sambal yang cair, boleh tambah air. Kalau nak pekat, kurangkan air..
  5. Nasi boleh dihidang bersama sambal, hirisan timun, dan ikan bilis goreng..
  6. Selamat menjamu selera..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Appetizing Nasi Lemak Pandan"

Post a Comment