Recipe: Appetizing Nasi Lemak Pandan
Nasi Lemak Pandan.
You can cook Nasi Lemak Pandan using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Nasi Lemak Pandan
- It's of Nasi Lemak Pandan.
- You need 3 cawan of beras.
- You need 1 cawan of air daun pandan.
- It's 1 cawan of santan.
- You need 1 1/2 cawan of air biasa.
- You need 3 ulas of bawang merah.
- Prepare 1 of inci halia.
- You need 1 batang of serai (diketuk).
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- Prepare of Sambal.
- It's 15 of tangkai cili kering.
- You need 2 of labu bawang besar.
- You need 1 ulas of bawang putih.
- It's 1 of inci belacan.
- Prepare 1 cawan of air.
- It's 1 of senduk besar minyak masak.
- You need 1 of sudu kecil garam.
- It's 1 of sudu besar gula.
- You need 2 keping of asam keping.
- You need of Bahan Lain.
- Prepare 1 cawan of Ikan bilis goreng.
- You need 1 cawan of Kacang tanah goreng.
- Prepare 1 of biji Timun.
Nasi Lemak Pandan step by step
- Cuci beras dan masukkan je dalam rice cooker. Masukkan air pandan, air biasa, santan, bawang merah, garam, halia dan serai..
- Kacau dan ON suis rice cooker. Masak seperti biasa. Setelah nasi masak, kacau. Biarkan nasi dalam rice cooker. Bila nak dihidangkan baru masukkan ke dalam bekas..
- Potong dan rendam cili kering dengan air panas. Setelah cili kering lembut masukkan ke dalam pengisar bersama bawang besar, bawang putih, belacan, 2 sudu minyak masak dan satu cawan air. Kisar hingga halus..
- Panaskan kuali. Tumis cili dan masak hingga pecah minyak. Sekurang-kurangnya 20 minit. Lebih lama lebih sedap. Masukkan garam, gula dan asam keping. Tips: Kalau nak sambal yang cair, boleh tambah air. Kalau nak pekat, kurangkan air..
- Nasi boleh dihidang bersama sambal, hirisan timun, dan ikan bilis goreng..
- Selamat menjamu selera..
0 Response to "Recipe: Appetizing Nasi Lemak Pandan"
Post a Comment