histats.com

How to Prepare Yummy Rendang Telur

Rendang Telur.

Rendang Telur You can cook Rendang Telur using 18 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Rendang Telur

  1. It's 6 of biji telur ayam.
  2. You need 3 ulas of bawang putih.
  3. You need 1 of labu bawang merah Bombay.
  4. It's 1 of inci halia.
  5. Prepare 2 batang of serai.
  6. You need 1 of genggam cili kering (boleh kurangkan kalau tak nak pedas).
  7. You need 1 of sudu kecil serbuk kunyit/1 inci kunyit hidup.
  8. Prepare 1/2 cawan of air.
  9. It's 1/2 of senduk minyak masak.
  10. Prepare of Minyak untuk menggoreng.
  11. Prepare 1 1/2 cawan of santan.
  12. Prepare 1 of sudu kecil garam (ikut citarasa masing2).
  13. You need 1 of sudu kecil Maggi Cukup Rasa (ikut citarasa masing2).
  14. Prepare 2 of sudu kecil gula (ikut citarasa masing2).
  15. It's 1 helai of daun kunyit.
  16. You need 1 helai of daun limau purut.
  17. It's of Kerisik.
  18. It's 4 of sudu besar kelapa parut.

Rendang Telur instructions

  1. Basuh bersih telur dan rebus hingga masak. Potong serong cili kering dan basuh, kemudian direbus hingga lembut. Kupas kulit telur..
  2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai, kunyit, cili kering dan air hingga halus. Panaskan minyak dan goreng telur hingga kekuningan. Ketepikan. Sangai kelapa parut hingga keperangan.. Rendang Telur
    Rendang Telur
  3. Tumbuk sampai halus. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing pecah minyak. Masukkan santan, kacau rata.. Rendang Telur
    Rendang Telur
    Rendang Telur
  4. Masukkan kerisik, kacau rata dan masukkan telur, garam, Maggi Cukup Rasa, kacau sebati.. Rendang Telur
    Rendang Telur
    Rendang Telur
  5. Masukkan gula, kacau lagi hingga kuah pekat. Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris halus. Jika hendak berkuah, tak perlu buat hingga pekat sangat. Sedia untuk dinikmati dengan nasi putih.. Rendang Telur

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Prepare Yummy Rendang Telur"

Post a Comment