How to Cook Appetizing Laksa
Laksa.
You can cook Laksa using 19 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Laksa
- Prepare 500 g of (12 ekor) ikan kembung saiz kecil (cuci bersih).
- You need 3-4 keping of asam gelugur.
- Prepare of Air secukupnya (+-1.5-2.5L).
- Prepare 1 1/2 of biji bawang besar*.
- It's 10-15 of tangkai cili kering (buang biji)*.
- Prepare 2 batang of serai (ketuk).
- Prepare 1 of kuntum bunga kantan (belah 4).
- It's of Segenggam daun kesum.
- You need of Garam secukupnya.
- You need of Bahan sampingan.
- Prepare of Laksa kering.
- Prepare Daun of salad.
- It's of Timun.
- It's of Bawang besar.
- You need of Cili merah.
- It's of Cili hijau.
- It's of Cili padi.
- You need of Limau kasturi.
- You need of Telur rebus.
Laksa instructions
- Masukkan ikan, asam gelugur & air ke dalam periuk. Rebus sehingga ikan masak..
- Keluarkan ikan & sejukkan. Pastikan lebihan air rebusan ikan = 1.5L-2.5L (mengikut kepekatan yang disukai). Jika terkurang, tambahkan dengan air biasa. Begitu juga sebaliknya..
- Asingkan isi & tulang ikan..
- Kisar isi ikan menggunakan air rebusan ikan yang disimpan..
- Kisar juga tulang ikan dengan air rebusan ikan. Ulang 2-3 kali. Tapiskan setiap kali selepas dikisar & ambil airnya sahaja..
- Kisar bahan * dengan air rebusan ikan..
- Masukkan serai & kesemua bahan kisar ke dalam periuk lebihan air rebusan ikan. Masak sehingga mendidih..
- Masukkan daun kesum & bunga kantan. Perasakan dengan garam. Biarkan kuah mendidih seketika. Sedia untuk dihidangkan..
- Masukkan laksa kering, telur ayam yang telah dicuci sehingga bersih & air ke dalam periuk..
- Rebus laksa sehingga lembut..
- Cuci laksa dengan air paip. Toskan air berlebihan..
- Sediakan juga hirisan daun salad, timun, bawang besar, cili, limau kasturi & telur rebus sebagai bahan sampingan..
0 Response to "How to Cook Appetizing Laksa"
Post a Comment