histats.com

How to Cook Appetizing Laksa

Laksa.

Laksa You can cook Laksa using 19 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Laksa

  1. Prepare 500 g of (12 ekor) ikan kembung saiz kecil (cuci bersih).
  2. You need 3-4 keping of asam gelugur.
  3. Prepare of Air secukupnya (+-1.5-2.5L).
  4. Prepare 1 1/2 of biji bawang besar*.
  5. It's 10-15 of tangkai cili kering (buang biji)*.
  6. Prepare 2 batang of serai (ketuk).
  7. Prepare 1 of kuntum bunga kantan (belah 4).
  8. It's of Segenggam daun kesum.
  9. You need of Garam secukupnya.
  10. You need of Bahan sampingan.
  11. Prepare of Laksa kering.
  12. Prepare Daun of salad.
  13. It's of Timun.
  14. It's of Bawang besar.
  15. You need of Cili merah.
  16. It's of Cili hijau.
  17. It's of Cili padi.
  18. You need of Limau kasturi.
  19. You need of Telur rebus.

Laksa instructions

  1. Masukkan ikan, asam gelugur & air ke dalam periuk. Rebus sehingga ikan masak..
  2. Keluarkan ikan & sejukkan. Pastikan lebihan air rebusan ikan = 1.5L-2.5L (mengikut kepekatan yang disukai). Jika terkurang, tambahkan dengan air biasa. Begitu juga sebaliknya..
  3. Asingkan isi & tulang ikan..
  4. Kisar isi ikan menggunakan air rebusan ikan yang disimpan..
  5. Kisar juga tulang ikan dengan air rebusan ikan. Ulang 2-3 kali. Tapiskan setiap kali selepas dikisar & ambil airnya sahaja..
  6. Kisar bahan * dengan air rebusan ikan..
  7. Masukkan serai & kesemua bahan kisar ke dalam periuk lebihan air rebusan ikan. Masak sehingga mendidih..
  8. Masukkan daun kesum & bunga kantan. Perasakan dengan garam. Biarkan kuah mendidih seketika. Sedia untuk dihidangkan..
  9. Masukkan laksa kering, telur ayam yang telah dicuci sehingga bersih & air ke dalam periuk..
  10. Rebus laksa sehingga lembut..
  11. Cuci laksa dengan air paip. Toskan air berlebihan..
  12. Sediakan juga hirisan daun salad, timun, bawang besar, cili, limau kasturi & telur rebus sebagai bahan sampingan..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Appetizing Laksa"

Post a Comment