histats.com

Recipe: Delicious Ketupat Palas dan Rendang Ayam

Ketupat Palas dan Rendang Ayam.

Ketupat Palas dan Rendang Ayam You can have Ketupat Palas dan Rendang Ayam using 27 ingredients and 19 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Ketupat Palas dan Rendang Ayam

  1. It's of Ramuan untuk rendang.
  2. Prepare 2 of ekor ayam kampung dipotong kecil.
  3. Prepare 5 batang of serai.
  4. It's 3 of labu bawang besar.
  5. You need 1 of labu bawang putih.
  6. It's 150 g of cili kering direbus.
  7. It's 4 of inci halia.
  8. You need 2 of inci lengkuas.
  9. Prepare 2 of inci kunyit hidup.
  10. You need 2 batang of kayu manis.
  11. Prepare 3 of biji bunga lawang.
  12. Prepare 5 ulas of buah pelaga.
  13. It's 1 of sudu kecil jintan manis *.
  14. It's 1 of sudu kecil jintan putih *.
  15. You need 1 of sudu kecil ketumbar*.
  16. It's 1 cawan of kerisik.
  17. It's 1 cawan of santan.
  18. Prepare 3 helai of daun kunyit dimayang halus.
  19. Prepare 5 of sudu besar gula.
  20. It's of Garam secukup rasa.
  21. It's of Minyak untuk menumis.
  22. It's of Ramuan untuk ketupat palas.
  23. Prepare 3 of pelepah daun palas.
  24. You need 3 kg of beras pulut.
  25. You need 1 1/2 kg of santan pekat.
  26. It's 1 1/2 liter of air.
  27. You need of Garam secukup rasa.

Ketupat Palas dan Rendang Ayam step by step

  1. Tumbuk bahan2 bertanda *..
  2. Blend semua bahan..
  3. .
  4. Panaskan minyak, tumis bahan2 yg ditumbuk sampai naik bau..
  5. Masukkan bahan2 yg diblen. Masukkan gula. Masak sampai pecah minyak..
  6. Masukkan ayam. Gaul sampai sebati. Biarkan seketika..
  7. Masukkan santan dan kerisik. Biarkan sampai agak kering..
  8. Mayang daun kunyit, taburkan di atas rendang tadi..
  9. Langkah2 membuat ketupat..
  10. Buka daun palas dan bentukkan seperti ketupat supaya senang utk membalutnya..
  11. Masak santan bersama air dan garam. Air perlu dimasukkan sedikit demi sedikit agar pulut tidak lembik. Biarkan mendidih..
  12. Masukkan beras pulut yg siap dibasuh. Tak perlu direndam. Cukup sekadar dibasuh bersih sahaja. Jika pulut agak keras tambahkan lagi air..
  13. Kacau sehingga pulut separuh masak. Masak sepenuhnyapun tidak mengapa asal tidak lembik..
  14. Balut pulut dengan daun palas..
  15. Setelah siap, masukkan ketupat ke dalam periuk. Masukkan air kira2 setengah drp kandungan ketupat..
  16. Tutup periuk. Rebus ketupat sampai air kering. Atau sehingga keluar satu bunyi kruk krak daripada periuk itu..
  17. Kalau nak senang guna sahaja periuk rice cooker. Masukkan air dan tekan on. Secara automatik ia akan masak seperti kita masak nasi..
  18. .
  19. Selamat mencuba.....

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Ketupat Palas dan Rendang Ayam"

Post a Comment