Recipe: Appetizing Kuih Lompang Malaysia
Kuih Lompang Malaysia.
You can cook Kuih Lompang Malaysia using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Lompang Malaysia
- It's 1 1/4 cawan of tepung beras.
- Prepare 1/4 cawan of tepung Ubi.
- It's 1/2 cawan of gula pasir.
- Prepare 1 of sudu kecil air kapur.
- You need of Pewarna merah, biru dan kuning.
- It's Sedikit of minyak untuk sapuan pada acuan lompang.
- Prepare of Kelapa parut, ambil yang putih sahaja.
- You need Sedikit of garam.
Kuih Lompang Malaysia step by step
- Satukan tepung beras, tepung Ubi, gula, air dan air kapur. Kacau sehingga sebati dan tapis supaya lebih cantik selepas dikukus nanti.
- Adunan di bahagi kan kepada 3 bahagian dan setiap satu titiskan warna dan kacau sebati.
- Sapu kan acuan lompang dengan minyak agar nanti tepung tidak akan melekat bila sudah masak..
- Adunan di tuangkan ke dalam acuan sehingga 3/4 penuh acuan. Kemudian kukus sehingga 20minit.
- Gaul kelapa parut bersama dengan garam. Apabila sudah siap, keluar kan kuih lompang dari acuan dan tabur kan kelapa di atas nya. I..
0 Response to "Recipe: Appetizing Kuih Lompang Malaysia"
Post a Comment