histats.com

How to Make Appetizing Asam Laksa

Asam Laksa.

Asam Laksa You can have Asam Laksa using 25 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Asam Laksa

  1. You need of Rebusan.
  2. You need 2 kg of ikan kembung/selayang/lolong.
  3. Prepare of Kepala/kulit udang (drpd 1 kg udang).
  4. Prepare of Bahan kisar.
  5. You need 3 of biji bawang besar merah.
  6. You need 1 of inci lengkuas.
  7. Prepare 1 of inci halia.
  8. It's 1 of st belacan.
  9. It's 3 of sb cili kisar.
  10. You need of Bahan perasa.
  11. It's 1 of ikat daun kesum.
  12. Prepare 3 batang of bunga kantan dibelah.
  13. You need 1 of sb gula merah.
  14. Prepare of Garam dan perasa secukup rasa.
  15. You need 1 of sb petis udang (optional).
  16. You need 10 keping of asam keping @ lebih.
  17. You need Sedikit of daun pudina.
  18. Prepare of Bahan utama lain.
  19. Prepare 4 of peket laksa.
  20. It's of Bahan pelengkap.
  21. You need 10 of biji telur rebus @ lebih.
  22. Prepare 10 of biji cili kecil dipotong @ lebih.
  23. Prepare 1 of ikat daun selom/salad @ lebih.
  24. Prepare 20 of biji limau kasturi @ lebih.
  25. It's 2 batang of timun dihiris halus/didadu kecil @ lebih.

Asam Laksa instructions

  1. Rebus ikan dan sejukkan sedikit. Ambil isinya dan simpan bahagian kepala ikan. Simpan lebihan air rebusan ikan..
  2. Rebus kulit/kepala udang sehingga bertukar warna. Sejukkan sedikit..
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan gula merah. Masak sehingga airnya agak kering. (Supaya kurang bau bawang dan cili)..
  4. Tapis lebihan air rebusan ke dalam periuk..
  5. Kisar kepala ikan bersama air. Tapis ke periuk berisi air rebusan tadi..
  6. Kisar isi ikan bersama air tambahkan ke dalam periuk yang sama..
  7. Kisar kulit/kepala udang bersama air rebusannya. Tapis ke dalam periuk..
  8. Tambahkan air jika tak cukup. Tambahkan asam keping..
  9. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masak sehingga mendidih..
  10. Tambahkan daun pudina..
  11. Rebus laksa sehingga lembut. Uchu rebus 2 bungkus laksa dalam pressure cooker HP selama 6 minit..
  12. Sediakan bahan pelengkap..
  13. Sedia dihidangkan..
  14. TIPS: Biasanya Uchu buat kuah sebelah malam. Biar kuah bermalam supaya air asam, garam dan semua bahan lebih mesra..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Make Appetizing Asam Laksa"

Post a Comment