histats.com

How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis

Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis.

Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis You can have Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis

  1. It's 250 gm of tepung gandum.
  2. Prepare 50 gm of tepung pulut.
  3. You need 50 gm of santan.
  4. You need 50 gm of marjerin.
  5. You need 12 gm of SERI AJI IKAN BILIS.
  6. It's 4 gm of perencah RASA SIFU.
  7. It's 5 gm of serbuk kari daging/ikan.
  8. You need 8 gm of ikan bilis **.
  9. It's 2 of biji bawang kecil **.
  10. You need 1 sudu teh of jintan manis **.
  11. It's 1 of biji telur.
  12. Prepare 1 sudu teh of air kapur.
  13. Prepare 3 of tangkai daun kari - digoreng dahulu & ramaskan.
  14. You need 4 of tangkai daun kari - untuk hiasan.
  15. Prepare sedikit of daun bawang - dihiris halus.
  16. You need 65 gm of air.

Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis instructions

  1. Satukan bahan bertanda (**) tumbuk dengan lesung batu hingga lumat halus..
  2. Satukan semua bahan lain di dalam satu bekas termasuk bahan yang tumbuk lumat kecuali air, bahan digaul rata dahulu..
  3. Masukkan air sedikit-sedikit sambil menguli hingga doh lembut tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan plastik wrap rehatkan 15-20 minit..
  4. Selepas itu, boleh cubit kecil doh dan tekan guna acuan kuih siput, buat hingga doh habis..
  5. Panaskan minyak, goreng hingga warna keperangan masukkan 4 tangkai daun kari ke dalam kuali yang sama, sentiasa mengacau perlahan dan angkat, toskan minyak..
  6. Alihkan kuih siput yang ditoskan minyak tadi di atas tisu dapur pula supaya kuih siput tidak berminyak. Sedia disimpan di dalam bekas kedap udara atau terus dinikmati..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis"

Post a Comment